Fäboliden

Gruvförhandlingar om miljön avslutas

Miljööverdomstolen avslutade idag förhandlingarna om överklaganden av gruvan i Fäboliden. Nu hoppas Lappland Goldminers på att man skall få börja driften direkt.

Miljööverdomstolen avslutade förhandlingarna om Fäbolidengruvan vid halv fyra allt talar för att man får miljötillstånd. Domen kommer dock inte förrän den 3 september.

Naturvårdsverket hade överklagat för att få förbättringar för miljön vid driften. Markägare vill stoppa gruvprojektet helt - av miljöskäl.

Gruvföretaget har begärt verkställighetsbeslut av Miljööverdomstolen. Den tänker ju inte säga nej till driften men formulera vilka villkor som skall gälla. Då skulle domstolen kunna ge klartecken till gruvverksamheten redan nu.

Naturvårdsverket har inga invändningar mot att verksamheten kommer igång.

Däremot kommer markägarna som vill ha stopp på hela projektet att bli överkörda. Det har de redan själva konstaterat, att de inte som små enskilda skulle kunna sätta stopp för ett projekt med så stora företag, värden och sysselsättning inblandat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista