Vårdkonflikten

Vårdstrejken är över

Nu har både facket och arbetsgivarna sagt ja till medlarnas bud. Därmed är vårdstrejken över.

Vårdförbundets förhandlingschef Margareta Öhberg var nöjd när hon mötte medierna efter Vårdförbundets kongress.

– Vi ser otroliga möjligheter med det här budet, säger hon.

Enligt Öhberg innehåller budet möjligheter att förbättra löneläget och få en omvärdering av medlemmarnas yrken. Hon säger också att budet ger goda förutsättningar för en lokal lönebildning.

Avtalet löper på tre år och kan sägas upp efter två. Det garanterade utfallet ger fyra procent första året, tre procent andra och två procent det tredje året. I kronor handlar det första året om cirka 1 000 kronor och till det kommer den lokala lönebildningen. Avtalet innehåller också en lägstalön på 21 100 kronor från den 1 mars 2009.

Det var ingen enig kongress som sade ja till medlarnas bud, utan röstsiffrorna var 150 för och 48 emot. Men Öhberg anser inte att det splittrar förbundet.

Liksom Vårdförbundet säger även SKL ja till medlarnas bud, uppger SKL:s pressekreterare Claes Bertilson för TT.

Fakta Vårdstrejken

Sjuksköterskornas strejk inleddes den 21 april sedan parterna – facket Vårdförbundet och arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Landsting – inte kunnat enas om ett nytt löneavtal. Strejken kom att pågå i nästan sex veckor.

I snitt har omkring 6 000-7 000 av Vårdförbundets medlemmar varit uttagna i strejken på sjukhus och vårdcentraler runt om i landet: sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor.

Fram till i förra veckan hade strejken inneburit att runt 10 000 operationer ställts in, enligt arbetsgivarparten.

Arbetsgivarna tjänade omkring elva miljoner kronor för varje strejkdag. För fackförbundet var kostnaden nära sex miljoner om dagen.

Källa: Vårdförbundet, Sveriges Kommuner och Landsting
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista