Klutmark

Klartecken för Klutmarks motorbana

Skellefteå Motorsällskap får fortsätta träna och tävla på Klutmarks Motorbana utanför Skellefteå.

12 berörda fastighetsägare nära banan har överklagat ett tidigare tillstånd från Länstyrelsen, men nu har miljödomstolen avslagit överklagandet.

Det här är en snart 15 år gammal tvist mellan några fastighetsägare nära banan och Skellefteå Motorsällskap. Fastighetsägarna vill stänga och flytta motorbanan, och ägaren Skellefteå Motorsällskap vill naturligtvis träna och tävla så mycket som möjligt. På banan tävlar och tränar motorcyklar, bilar och skotrar.

Efter många turer i rättsliga instanser så gav Länstyrelsen år 2004 tillstånd att köra på banan fram till klockan 19.00 alla vardagar och till 17.00 på lördagar och helger. Det här överklagades till miljödomstolen både av de närboende och av Skellefteå Motorsällskap. Miljödomstolen kom då fram till att banan får vara kvar där den är, men att de bullermätningar som gjorts inte var tillfredsställande. Dessutom blev det färre träningstider, två gånger i veckan fram till 20:00 och till klockan 15.00 på lördagar och ett antal tävlingar.

Under hösten 2007 har Skellefteå Motorsällskap gjort buller- mätningar och byggt fler bullervallar. Miljödomstolen anser nu att motorbanan klarar riktvärdet för buller, och att träningstiderna kan att utökas till 21:00 på vardagarna.

Några av dom boende som P4 västerbotten pratat med tycker att dom bullerdämpande åtgärderna är verkningslösa, men det är osäkert om dom ska begära prövningstillsånd hos miljöverdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista