Jörn - Arvidsjaur kan få järnvägstrafik igen

Banverket anser att järnvägssträckorna Storuman - Hällnäs och Bastuträsk - Skellefteåhamn är samhällsekonomiskt motiverade att satsa på.  

Det framgår av Banverkets utredning om framtiden för ett 30-talet lågtrafikerade järnvägssträckor som överlämnats till regeringen.

Även den nedlagda tvärbanan mellan Jörn och Arvidsjaur kan komma att öppnas igen för trafik. Banverket kommer inom kort att göra en inspektion av sträckan tillsammans med Inlandsbananan AB.

Det som krävs för att trafiken kommer igång igen är att de trafikmängder som ska transporteras blir högre än de som hittills föreslagits av näringslivet i Norr och Västerbotten.

Godstrafiken lades ner 1990, förutom på den 5 kilometer långa sträckan Arvidsjaur-Nordlunda, och även persontrafiken försvann detta år eftersom länstrafiken valde att inte satsa på sträckan. Den sista godstrafiken närmast Arvidsjaur försvann även den i slutet av 90-talet. Järnvägen ligger dock fortfarande kvar och används nu som dressinbana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista