Brister i psykatrisk vård

Det finns brister i kommunens och landstingens sätt att ta hand om människor med psykiskt funktionshinder. Det visar en rapport som revisorer arbetat fram.
En risk är bland annat att den sjuka hamnar mellan två stolar då ingen riktigt vill ta på sig ansvaret, säger Per-Olav Moritz, en av revisorerna bakom rapporten. Han menar att det är stor skillnad på vad politikerna vill och hur verkligheten ser ut. Vilket märks genom bland annat allt mindre resurser i förhållande till behoven. Och i rapporten föreslås det utbildning av politiker så de får se vad det verkligen handlar om. Rapporten är gjord för att se hur samarbetet mellan kommun och landsting varit i Umeå och Skellefteå sedan den så kallade prsykiatrireformen trädde i kraft 1995. Psykiatrireformen innebar att kommunerna fick ett tydligare ansvar för de som har psykiska problem. De blev bland annat ansvariga för att den sjuka ska ha någonstans att bo och något att sysselsätta sig med. Landstinget fick behålla ansvaret för det medicinska och för att återanpassa personen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista