Debatt om länsrätternas indelning

Många riksdagsledamöter från norra Sverige debatterade idag det nya förslaget till indelning av länsrätterna. Avstånden mellan dom nya länsrätterna skulle bli så stora att rättssäkerheten hotas, enligt flera riksdagsledamöter.

Faktum är att den här gången fick geografin större tyngd än partitillhörighet. En av dom som har ilsknat till över indelningen är nämligen moderaten Krister Hammarbergh, från Luleå.

Norrbottningarna i debatten gjorde klart att dom inte har lust att åka till Umeå för att komma åt sin länsrätt och socialdemokraten Marie Nordén förklarade att det är orimligt att lägga ner länsrätten i Östersund, så att jämtarna måste åka hela vägen till Sundsvall.

Ett par ledamöter från Dalarna uttalade sig emot att lägga ner länsrätten i Falun och dessutom dela upp Dalarna så att hälften kommer att höra till Sundsvall och hälften till Uppsala. Allt detta enligt det förslag som Domstolsverket har lämnat till regeringen och som nu är ute på remiss. Justitieminister Beatrice Ask betonade att hon tänker lyssna på remissinstanserna och väga in alla synpunkter, så den här frågan lär inte vara avgjord i en handvändning. Samtidigt konstaterade hon att det finns nackdelar med för många och för små länsrätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista