sorsele

Politikerna backar om nationalpark

Protesterna mot Naturvårdsverkets förslag om att omvandla Vindelfjällens naturreservat till nationalpark har nu fått politikerna i Sorsele att ändra uppfattning.

I går lämnade aktionsgruppen mot en nationalpark i Vindelfjällen, Amen, över en lista med 1900 namnunderskrifter och kommunstyrelsen beslutade att föreslå att fullmäktige ska riva upp sitt tidigare beslut att säga ja till en förstudie om nationalpark.

Alltsedan naturreservatet bildades på 80- talet har det funnits en misstro mot myndigheterna, inte minst i Ammarnäsområdet eftersom saker som då lovades skulle bli av, inte blev verklighet. Något som bidragit till misstroendet är att ingen egentligen har kunnat förklara skillnaden mellan naturreservat och nationalpark och hur detta påverkar innevånarna i Sorsele,  säger Tage Larsson, socialdemokrat och ledamot i kommunstyrelsen.

Den 23 juni avgörs det i fullmäktige om Sorsele precis som Storuman ska ändra sitt ja till förstudie till ett nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista