umeå

Subventioner kan ändra matvanor

Fler skulle köpa nyttig mat om den var billigare. För att bryta hushållens dåliga vanor krävs skatteförändringar och subventioner, på till exempel antalet gram fibrer i en produkt. Det hävdar forskaren Linda Thunström på Umeå universitet

För några år sedan väcktes tanken att man kunde minska problemen med dålig hälsa och övervikt genom prislappen på maten. En särskild skatt på fett & socker föreslogs. Men när Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutet efter utredning lade fram ett förslag på handlingsprogram för bättre hälsa, fanns varken ekonomiska morötter eller fettskatt med.

Myndigheterna trodde att det skulle bli problem med gränsdragningarna. Istället föreslogs bland annat nyttig mat i skolor och på sjukhus, utbildning av föräldrar och utbyggda gång- och cykelbanor.

Linda Thunström, är forskare för institutionen vid nationalekonomi och för Handelns utredningsinstitut, HUI. I fem och ett halvt år har hon forskat på ekonomiska styrmedels effekt på matkorgen, och på hur våra påbörjade vanor har en förmåga att rota sig, och spela en stor roll i vad vi väljer ur mathyllan. Om ekonomisk styrning ska ha effekt krävs både subvention och beskattning, har Linda Thunström kommit fram till.

Kvart över ett idag (onsdag) disputerar hon på sin avhandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista