Tre dygn innan järnvägen är farbar

Tågtrafiken till och från övre Norrland står helt stilla efter en urspårning. Banverket räknar med att det tar minst tre dygn innan järnvägen är farbar igen. För torsdagen har Veolia har ställt in nattågen söder om Umeå.

Urspårningen på Norra stambanan mellan Aspeå och Stormyra mellan Vännäs och Långsele inträffade strax före klockan tolv på onsdagen.
– Det här får allvarliga konsekvenser för tågtrafiken. Nattågen till övre Norrland drabbas, det rör sig om fyra persontåg per dygn. Men det är även helt stopp för godstrafiken och det drabbar stålpendeln som förser stålverket i Borlänge med råvara från Luleå, samt trafiken med hytter från Umeå som ska söderut till Volvos lastbilsfabriker. Det är ett 30-tal godståg om dagen som påverkas, säger Ola Nilsson på Banverket.

Persontrafiken med nattåg till och från Norrland påverkas också. För onsdagens trafik trafikerades delar av sträckan med buss, och det blev en del förseningar.

För torsdag 5 juni ställs tåg 91 och tåg 92 in mellan Umeå och Göteborg, tåg 93 och tåg 94 ställs in mellan Boden och Stockholm.

Hytter på lastbil
Volvo tvingades på onsdagen lasta hytter på ett 20-tal lastbilar för transport till Tuveverken i Göteborg. I vanliga fall skulle hytterna gått med tåg.

De närmaste dagarna kommer inga hytter att skickas från Umeå till Tuve, men Volvo lastvagnars ledning planerar att sätta in ett extratåg i slutet av veckan för att kompensera för tågen som ställs.

SSAB räknar med att produktionen i Borlänge ska kunna fortgå som planerat trots urspårningen. Skulle det trots allt uppstå brist på ämnen finns möjlighet att hämta stålämnen från SSAB:s anläggning i Oxelösund med tåg.

Ingen väg
Ingen människa skadades vid urspårningen men de materiella skadorna är omfattande. Cirka 100 meter spår är förstört, liksom signal- och elkablar.

Loket och de första och de sista vagnarna står kvar på spåret, medan tio vagnar mitt i tåget ligger på och bredvid spåret.

Arbetet med röjning, reparation och bärgning försvåras av att det inte finns någon väg till platsen.

Enligt Banverkets bedömningar kommer trafiken i gång tidigast till helgen. Stambanan är enkelspårig i det här området och det finns inga möjligheter att leda om trafiken via andra banor.
– Det är svårt att säga exakt hur länge det dröjer innan spåret är körbart igen. Vi kommer säkert att veta mer i morgon, säger Pernilla Klüft, pressinformatör vid Banverket.

Ove Byström/TT Per Vallgårda/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista