Mer skogsgödsling att vänta.

Skogsbruket liknar mer och mer jordbruket i användningen av konstgödsel. Speciellt på den kvävefattiga skogsmarken i Norrland ger gödsling stor effekt.

Kristina Ulvcrona på Vindelns Försöksparker arbetar med gödslingsförsök som visar att om man pressar marken till maximal produktion växer träden fort.

I ungskogar som intensivgödslas i Vindeln finns det nu 80 ton biomassa per hektar medan referensskogarna, som är röjda men ogödslade har 40 ton per hektar, berättar Kristina Ulvcrona.

Efter en tid av skepsis mot gödsling, främst av naturvårdsskäl, pratas det nu mycket om att öka gödslingen i skogen. Både skogbolagen och regeringen vill höja produktionen och få träden att växa snabbare.

Sveaskog har femdubblat gödslingen på fem år och gödslar 17 000 ha i år berättar David Berglund på Sveaskog i Lycksele. Men med hänsyn till rennäringen, som är orolig över att konstgödsel minskar tillgången på lav, gödslar man bara 3000 hektar i Västerbotten i år.

Holmen ökar också gödslingen för varje år och gödslar 4000 ha i Västerbotten ni i år.

På SCA säger skogsskötselchefen Dan Rönnkvist att gödsling inte är någon ny trend. SCA har alltid trott på gödsling och i Västerbotten gödslar SCA 5500 ha i år.

Kristina Ulvcronas försök bygger på årlig gödslig av ungskog och syftar till av undersöka effekten av intensivgödsling. Men att intensivgödsla överallt är inte att rekomendera, menar Kristina Ulvcrona. Det är komplext och därför finns många forskare som tittar på skogsgödslingens effekter. Intensivgödsling kan bara bli aktuellt på marker där målet är maximal produktion av biomassa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista