Robertsfors

Genförändrad potatis till papper

I Robertsfors är det dags för det andra försöket att få fram en potatissort som kan användas vid papperstillverkning. EU har inte gett klartecken för odling av sån potatis, men VD för Plant Science Center tror det kan bli tillåtet nästa år.

Det forskarna har gjort är att de har tagit bort en av de två stärkelsesorter som finns i potatis för att få den rätta sortens stärkelse. Det går att göra via korsning men enligt Kristofer Vamling tar det för lång tid och ger inte lika bra resultat, enligt Kristofer Vamling, VD på Plant Science Sweden AB som utvecklat potatissorten.

Enligt Kristofer Vamling är norra Sverige med sin mark, få bladlöss och få andra potatisodlingar speciellt intressant för uppgiften.

Potatisen är inte giftig för människor och djur och kommer inte säljas som livsmedel. Men trots att odlingar har funnits i Sverige sen i början av nittiotalet finns det i dagsläget inget tillstånd av EU att använda potatisen vid tillverkningen av papper.

Enligt Kristofer Vamling kan det bli aktuellt redan under 2009 och genom det bli mer lönsamt än vanlig potatisodling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista