Vuxna behöver ringa till BRIS

Det finns ett behov hos vuxna att prata om sina barn och få råd och stöd, det visar en BRIS-rapport. Barnens Rätt i Samhället får ta emot samtal inte bara om barnen utan också om de vuxnas relationsproblem.

Förra året gjordes 14 698 försök att komma fram till Bris Vuxentelefon. Av dessa kom drygt 3000 samtal i hela landet fram. Majoriteten av de som ringer är föräldrar eller styvföräldrar. 13 procent av samtalen kom från far- och morföräldrar.

De flesta som ringde (42 procent) sökte stöd för oro kring barns psykiska hälsa.

Anna Löfhede, BRIS-ombud och tf regionchef på Bris Nord i Umeå, säger att föräldrar kan ha svårt att prata om större barns problem:

- Det är ju väldigt sällan som vi sitter vid lunch eller fikabordet och diskuterar om våra barn har varit fulla på stan eller dåliga betyg eller att vi haft ett familjebråk hemma. Vi vuxna vågar inte prata med varandra om det och utifrån det är det jättebra att det finns en anonym möjlighet att få ventilera sin situation.

- Också att få göra en värdering i var någonstans befinner jag mig på skalan, behöver jag hjälp, måste jag våga söka hjälp konkret. Eller är det här en situation jag kan reda ut själv, säger Anna Löfhede till P4 Västerbotten.

Föräldrar som vill ha stöd i sin föräldraroll ringer bland annat till BRIS, visar rapporten ”BRIS vuxentelefon”. Men samtalen handlar också om skilsmässoproblem och 42 procent av samtalen rörde sig om barn som mår dåligt, som skär sig eller har självmordstankar. Det kan också vara samtal om barn med olika diagnoser som ADHD eller Aspergers syndrom och att man som föräldrarna inte känner ett stöd från skola eller socialtjänst.

Anna Löfhede hoppas bland annat att rapporten ska få politikerna att ta ett ansvar för den förebyggande skolhälsovården och att resurser sätts in tidigare innan problemen blivit för stora:

--Jag tänker att det behövs mer resurer till elevhälsa och de personer som träffar barn och föräldrar och har möjlighet att träda in och stötta innan problemen blivit för stora.

För- och grundskolenämndens socialdemokratiske ordförande Margareta Rönngren i Umeå var en av 12 personer (11 kvinnor och en man) som kom för att lyssna till vad BRIS ombuden hade att säga om BRIS vuxentelefon. Trots att Elevhälsan vill ha mer resurser anser Margareta Rönngren att den kommunala skolans elevhälsa i Umeå håller hög kvalitet:

- Trots att elevantalet sjunker så har vi inte förändrat, så har vi inte dragit ner elevhälsan utan vi har sagt att vi måste behålla storleken på elevhälsan även om det är färre elever, för det finns ett stort behov, säger Margareta Rönngren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista