Åsele

Mildare misstankar i Åseleåtal

Rättsprocessen tar ytterligare steg nu i veckan för de två asylsökande män som suttit häktade misstänkta för försök till våldtäkt av en minderårig åseleflicka.

Nu handlar det i stället om sexuellt ofredande.

Idag kom åtalet och redan på onsdag ska de häktade männen höras i tingsrätten.

Den här händelsen från 22 maj har skapat bestörtning i Åsele. Om männen verkligen gjort det här är det oacceptabelt. Det tycker både svenskar och andra asylsökande flyktingar i Åsele.

Åklagaren anser inte som när de häktades att det kan ha varit ett våldtäktsförsök utan brottsrubriken är nu sexuellt ofredande.

Enligt åklagarens uppfattning har männen som är 22 respektive 26 år gripit den 13 - åriga i armen och fört in henne deras trappuppgång. Där har de kysst och tafsat på flickan och hon har tidvis varit fasthållen.

Åklagaren Inga-Lis Adervall Åström vill få männen dömda för sexuellt ofredande som kan ge böter eller fängelse högst två år. Enligt lagtexten är det inte bara att sexuellt beröra ett barn under 15 år som är brottsligt utan det räcker med att få barnet att medverka i någon handling med sexuell innebörd.

De båda asylsökande männen sitter häktade i Umeå och tingsrättsförhandlingen hålls där på onsdag. Om de döms skyldiga till det här vill åklagaren att männen utvisas och förbjuds att återvända till Sverige igen.

Männen själva nekar till brott och vill bli släppta ur häktet. Via sina advokater

hävdar de att det inte finns någon grund för misstankarna. De påpekar att flickan som skulle ha utsatts själv gick till det trapphus där männen fanns.

Under alla förhållanden kan de båda inte försvåra utredningen eller att smita undan sitt ansvar, skriver advokaterna och begär att tingsrätten i Lycksele släpper dem ur häktet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista