Hedersvåld

Kommuner i länet saknar plan och utbildning

Lycksele kommun är en av de kommuner i landet som saknar handlingsplan för att hantera hedersvåld. Det gäller också andra kommuner i Västerbottens län. Nära hälften av kommunerna i Västerbottens län har stött på problem med hedersvåld.

Staten har satsat miljontals kronor för att öka kunskapen om hedersvåld, men ändå saknar drygt 35 procent av personalen inom socialtjänsten i Sverige utbildning och 60 procent av kommunerna i landet har inte heller någon handlingsplan - som vi berättade i morse.

Alla 15 kommuner i Västerbotten har svarat på Sveriges Radios enkät om hedersvåld och hederstänkande.

7 kommuner hade någon gång stött på problem med hedersvåld eller hederstänkande, 2 kommuner hade gjort något omhändertagande där bakgrunden var hedersrelaterat.

Och 5 hade hjälpt någon att gömma sig eller komma till ett skyddat boende till följd av hedersvåld eller hederstänkande.

Men det var bara i 4 kommuner av Västerbottens 15 som personalen hade någon särskild utbildning i hedersvåld och hederstänkande och endast 3 kommuner hade någon utarbetad handlingsplan för hur personalen ska ska arbeta, bemöta och hantera frågor som rör hedersvåld och hederstänkande.

- Det är svårt för de små kommunernas personal med den här typen av frågor. Det inträffar sällan något som berör hedersrelaterat våld, och det är få personer som behöver vara insatta i många olika sociala frågor, säger Peter Söderström i Umeå. Han är kursledare för högskoleutbildningen om hedersrelaterad våld som ges på Strömbäcks folkhögskola. Det är en av fyra platser där högskolekurser kring hedersrelaterat våld hålls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista