Boliden

Kritiska pensionärshjälpare

Byråkratiskt krångel och dålig information gör att en grupp äldre som gör frivilligt jobb för äldrevården känner sig motarbetad.

Skogsbackens trivselgrupp i Boliden känner sig motarbetad av Skellefteå kommun.

Trivselgruppen ställer upp med frivilliga insatser inom äldrevården i Boliden. Eter bland annat krångel när man ska söka bidrag till kaffe- och fika pengar, skriver trivselgruppen ett kritiskt brev till kommunen.

Karl-Erik Johansson är en av de missnöjda frivilligarbetarna. Han tycker att kommunen borde kunna minska krånglet med att till exempel få ut pengar för fika.

Han och de andra frivilliga i Skogsbackens trivselgrupp, anser  att dom gör en insats för den sociala förvaltningen, men som det är nu måste dom söka bidrag via fritidsförvaltningen.

- En bakväg, tycker trivselgruppen.

Brist på kommunikation mellan Skellefteå kommun och ordinarie vårdpersonal har dessutom fått konsekvensen att när trivselgruppen hittar på aktiviteter för dom äldre, känner sig frivilligarbetarna ofta mer som man är i vägen, och som en orsak till merjobb för den ordinarie vårdpersonalen.

Elisabeth Ståhlspets är programchef för äldreomsorgen. Hon har läst brevet, från Skogsbackens trivselgrupp, och hon har också skickat ett svar tillbaka.

-Kommunikation är svårt ibland, men nu har vi ordnat det, säger hon till P4 Västerbotten.

Det ska också bli enklare att söka pengar, lovar Elisabeth Stålspets.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista