Umeå

Fåglar problem för bönder

Bönder i länet är oroliga och protesterar mot att det blivit fler fåglar som äter och trampar ner grödorna. Därför uppvaktades igår länsstyrelsen av LRF, lantbrukarnas riksförbund.

Länsordföranden för LRF Arne Lindström pekade på två möjliga lösningar. Att ge bönderna ekonomisk ersättning för skadorna, eller att försöka styra bort fåglarna.

I andra änden av slättlandskapet söder om Umeå ska det i sommar anläggas nya våtmarker för att kompensera Botniabanans intrång i ett fågelrikt område. men någon oro för att fågelbeståndet då ska bli större på åkrarna är obefogad enligt Per Hansson ordförande i Västerbottens ornitologiska förening som snarare tror att beståndet kommer minska eftersom fåglarnas betesmarker tas bort till följd av våtmarkerna.

Enligt Katarina Johnsson funktionschef på Länsstyrelsen kan bönderna få kompensation för skadorna men det har inte med våtmarkerna att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista