Antibiotika till allt fler

Användningen av antibiotika fortsätter att öka. Trots varningar om resistenta bakterierna, så ökar användningen för tredje året i rad, det visar en rapport från Smittskyddsinstitutet och Stramas, som arbetar för att minskad antibiotikaanvändningen.

Det är framförallt de små barnen 0 till sex år som får mer antibiotika och mer än vart tredje barn upp till sex år fick antibiotika i öppenvården någon gång under förra året, det säger Johan Wiström smittskyddsläkare landstinget Västerbotten och Jämtland.

--Vi vet idag inte riktigt varför vi ser den här ökningen i hela landet och lite grann i Västerbottens län det säger Johan Wiström till P4 Västerbotten.

Skillnaderna mellan länen är stora när det gäller antibiotika till barn mellan 0 och 6 år. I Jämtland skrevs det ut minst antibiotika till barn förra året. I Halland fick barnen dubbelt så mycket.

Ökningen av antibiotika är marginell i länet och jämför man med alla andra län så skrivs det ut mindre antibiotika i länet och så har det sett ut de senaste åren. Som en jämförelse så är användningen i länet ungefär hälften så stor som i Stockholms län. Stockholms län har den hösta användningen i landet med 485 recept per tusen invånare och år. I Västerbottens län var användningen 346 recept under 2007.

--Självklart ska barn och vuxna som behöver antibiotika ha antibiotika, det är effektiva medel för att bota bakterieinfektioner. Svårigheten är att för den som söker och den som ska behandla veta att behövs det antiobiotika i det här fallet.

Att det i länet och norrland ändå används mindre antibiotika kan bero på flera saker som tradition och utbildning och hur tillgänglig sjukvården är. Det man också har sett är att de som är högavlönade och där båda föräldrarna jobbar så används det mer antibiotika, det säger Johan Wiström.

I länet så fortsätter arbetet med att minska den onödiga förbrukningen av antibiotika:

--Bland annat så har man i Skellefteå tagit fram ett program för nya riktlinjer för hur man ska hantera antibiotika vid luftvägsinfektioner. Läkemedelsverket har kommit ut med nya rekommendationer just i dagarna för att behandla luftvägsinfektioner.

--För sannolikt så är det just för luftvägsinfektioner som den här lilla ökningen står för, det är vanligt penicillin som står för ökningen och det används just för luftvägsinfektioner. För andra antibiotikagrupper så ser vi just ingen ökning, det säger Johan Wiström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista