Fredrika

Glesbygdsbor ser paradis hotat av vindkraft

Vindkraftsbolag kan inte längre exploatera Norrlands inland utan protester.  Överklaganden mot de stora vindkraftsparker som planeras i glesbygden börjar komma nu.

Etableringen av 40 vindsnurror på Stor-Rotliden i Åsele kommun har överklagats av en lokal intressegrupp som tycker att Vindkraftsbolagen går för fort fram.

Simon Rudin tycker att norrlänningarna måste börja säga ifrån om vindkraften. Han är markägare i anslutning till den tänkta vindkraftsparken. ”Vi har alla våra paradis”, säger Simon Rudin. Det känns väldigt konstigt att man ska bygga vindkraft efter en teori att mitt paradis är viktigare ditt och köra över glesbygdsbor med motiveringen att de är få, fortsätter Simon Rudin.

Ytterligare tre privatpersoner som sitter i styrelsen för en lokal byautvecklinggrupp, Fredrika norra utvecklingsgrupp, står bakom överklagan.De överklagar Länsstyrelsens tillstånd till Vindkompaniet i Mörbylånga AB att uppföra vindkraftsparken. Den placeras på gränsen till ett Natura 2000 område. Enligt de överklagande bryter tillståndet mot ett EU - direktiv som säger att vindkraftverk inte får stå närmare än 1,4 km från ett naturskyddat område.

” Varför bygga i vildmarken”, säger Simon Rudin som tycker att kraftverksdammar och gruvområden är lämpligare platser. I överklagandet som är ställt till Miljödomstolen pekar han på att Energimyndigheten föreslagit regeringen att ett nytt mål för vindkraften i Sverige ska vara motsvarande 18 000 verk. Det blir 450 parker av Stor-Rotliden storlek som var och en enligt överklagan ödelägger landskapsbilden inom en kvadratmil. Totalt skulle en landyta långt över tusen kvadratmil beröras. En sådan utveckling kan inte bestämmas utan en fast folklig förankring, menar Simon Rudin som efterlyser att vindkraftsförespråkarna lugnar ned sig och tar en ordentlig debatt. Överklagan har sänds även till Näringsministern, Miljöministern och en rad andra som han tycker ska tänka på vad de stora vindkraftsprogrammen innebär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista