Norrbyskär

Dioxin på Norrbyskär

Länsstyrelsen har funnit rester av dioxin i marken vid sågverksområdet på Norrbyskär.  Dioxiner binder hårt till marken och spridningen borde därför vara begränsad.

Det fortsatta arbetet kommer att inriktas på att genomföra ytterligare undersökningar i området för att avgöra utbredningen av föroreningarna och om området ska saneras.

- På Norrbyskär bedrevs från senare delen av 1890-talet och fram till början av 1950-talet sågverksindustri. Det har tidigare inte funnits några uppgifter om att den här typen av impregneringsmedel, som innehåller dioxin, använts vid detta sågverk, säger miljöskyddshandläggare Magnus Kristensson.

Resultatet från den inledande och översiktliga markundersökningen visar att det finns dioxin i marken på den plats där sågverket låg. Ytterligare undersökningar måste genomföras innan den exakta omfattningen av föroreningarna kan fastställas.

Dioxiner binder hårt till marken och spridningen borde därför vara begränsad. Länsstyrelsen har informerat och kontaktat berörda fastighetsägare i området för att förhindra eventuella grävarbeten och liknande som kan sprida föroreningarna.

Dioxiner kan hos människor vid långvarig exponering bl.a. orsaka cancer och påverka fosterutvecklingen. Det är främst genom att få i sig jord via munnen eller andningen (damning) som människor kan exponeras för föroreningarna. De undersökta ytorna är till största delen gräsbevuxna och det bedöms minska riskerna för exponering.

Länsstyrelsen har kontaktat universitetslektor Ingvar Bergdahl vid enheten för Yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet som bekräftar att de uppmätta halterna inte kan betraktas som akutgiftiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".