Två fick näringsförbud

I dag kom domarna i målet där 11 personer åtalats för större och mindre ekonomiska brott. Umeå tingsrätt dömer två till fängelse, sex personer får villkorlig dom och samhällstjänst och tre personer döms till dagsböter.

Det handlar om bland annat luftfakturor och momsfiffel. I centrum av händelserna finns en man som just nu avtjänar ett straff för bland annat bolagsplundring i Luleå. Mannen har tidigare funnits med i affärer kring Blå kök och bar och ett rån i Kalix. Huvudmannen döms till 2 år och 6 månaders fängelse. Han fälls för grovt bokföringsbrott, medhjälp till grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och medhjälp till grovt skattebrott. Tidigare medgiven villkorlig frihet förklaras förverkad. Han får också näringsförbud i sju år. Två punkter om grovt skattebrott ogillades.

En man i 30-årsåldern döms till två års fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Det handlar bland annat om undanhållande av skatter i samband med julgalan 2006. Mannen beläggs också med näringsförbud i fem år.

Ytterligare nio personer dömdes. Sex av dem till villkorlig dom motsvarande en till fyra månaders fängelse, samt samhällstjänst på mellan 50 och 120 timmar. Tre personer döms till dagsböter. Brotten är till exempel bokföringsbrott, skattebrott, vårdslös skatteuppgift, försvårande av skattekontroll och osant intygande. Ingen av de nio personerna beläggs med näringsförbud.

Sex personer slapp fängelse
En man i 25-årsåldern döms för skattebrott, till villkorlig dom och samhällstjänst 120 timmar. Skulle fängelse ha dömts ut istället hade det blivit fyra månader. På tre punkter ogillas åtalet, medhjälp till grovt skattebrott, medhjälp till grovt bokföringsbrott och medhjälp till försvårande av skattkontroll.

En kvinna i 35-årsåldern döms för bokföringsbrott, vårdslös skatteuppgift och försvårande av skattekontroll. Hon fick villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst, motsvarande 4 månaders fängelse. Åtalet om grovt skattbrott ogillas.

En man i 40-årsåldern döms för grovt skattebrott till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst. Det motsvarar 3 månaders fängelse.

En man i 30-årsåldern döms för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, även han till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst.

En man i 30-årsåldern döms till villkorlig dom och 50 timmar samhällstjänst för bokföringsbrott, vårdslös skatteuppgift och försvårande av skattekontroll.

En 30-årig man döms för osant intygande. Mannen blev inte fälld för de allvarligare brotten han åtalats för. Villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst blev påföljden. Om rätten hade valt fängelse istället skulle det blivit en månad. Åtalet ogillas vad gäller grovt bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll, och medhjälp till grova bokföringsbrott och medhjälp till grovt skattebrott och medhjälp till försvårande av skattekontroll.

Tre ska betala dagsböter
En man i 25-årsåldern döms till 60 dagsböter för vårdslös skatteuppgift. Åtalen om försvårande av skattekontroll, medhjälp till grovt skattebrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott ogillas.

En kvinna i 30-årsåldern döms till 60 dagsböter för vårdslös skatteuppgift.

En kvinna i 25-årsåldern döms till 40 dagsböter för vårdslös skatteuppgift. Åtalet om grovt skattebrott ogillas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista