Nej till fritt vårdval

Patienter ska fritt få välja läkare och vårdcentral. Senast nästa år, 2009 ska alla landsting infört vårdvalsystem inom primärvården men landstinget västerbotten säger nej till regeringens förslag.

Men oavsett vad landstinget säger i sitt remissyttrande så kommer den borgerliga regeringen att genomföra vårdvalet det säger det socialdemokratiska landstingsrådet Levi Bergström:

- Det kvittar vad vi säger, de genomför det här oavsett vad vi tycker, det säger Levi Bergström till P4 Västerbotten.

Landstinget säger nej därför att socialdemokraterna och vänsterpartiet ser en risk med att vårdgivare ratar glesbygd, som inlandet och istället väljer att etablera sig i mer tätbefolkade områden som Umeå.

Levi Bergström säger också att regeringen med en lag kör över det kommunala självstyret när landstingen tvingas att införa ett vårdval.

Även borgerliga politiker som tidigare värnat det kommunala självstyret tycker att det är ett problem. Men med en tvingande lag får de borgerliga partierna i landstinget igenom en hjärtefråga som man länge stridit för, men som man utan politisk majoritet inte har kunnat få igenom.

Olle Edblom centerpartist och oppositions landstingsråd tycker att det till viss mån är ett problem att det kommunala självstyret får stå tillbaka, men patientens möjlighet att välja får gå före:

- Jo man kan ifrågasätta på något sätt att det lite grann av en nationell styrning. Men eftersom man vill få en likvärdig vård över hela landet, så har det för mig ingen större betydelse att det blir en lagstiftning som säger att alla ska införa. Det kommer att vara landstingen själva som formar valsystemet, det säger Olle Edblom till P4 Västerbotten.

Olle Edblom säger också att landstingen fått garantier att själva forma det vårdvalsystem som man vill ha och det ska garantera att det blir bra.

Landstinget Halland var först ut med att införa vårdval Halland, följt av Stockholm och landstinget Västmanland. Med vårdval så ska privata vårdgivare, om de godkänns av landstinget, få rätt att etablera sig var de vill och pengarna följer patienten.

Ersättningssystemet till vårdgivarna ser olika ut i landstingen. I Halland tar man för närvarande hänsyn till hur många äldre man vårdar och hur vårdtyngden ser ut.

I Stockholm ersätts vårdgivaren utifrån hur många läkarbesök man har.

Konsekvenser vårdvalet

I Stockholm visar en granskning som Svenska Dagbladet gjorde i början av 2008 att det har blivit fler vårdgivare i Stockholm innerstad, där befolkningen är yngre och tjänar mer. Sämre har det blivit i områden som är mer utsatta. Där tvingas mottagningar stänga och läkare och annan personal sägs upp. Även i Halland har mottagningar fått spara flera miljoner med ett vikande patientunderlag.

Men Olle Edblom ser ingen risk att delar av länet ska drabbas negativt och att det ska bli en överetablering i Umeå.

Olle Edblom tror inte heller att vårdcentraler kommer att få stänga när andra blir mer populära:

- Det är mer troligt att vissa vårdcentraler kommer att bli väldigt populära och att många söker sig dit. Alltså blir det mer patienter per läkare, så kan det bli, det säger Olle Edblom.

På måndag, 16 juni tar landstingstyrelsen i ett extra styrelsemöte beslut om att säga nej till regeringens lagförslag om vårdval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".