Skellefteå

Bättre sopsortering kan ge miljonvinst

När slakteriet i Skellefteå lades ned så påverkades också produktionen vid Tuvans biogasanläggning i Skellefteå.

Men bortfallet av slaktresterna till biogasanläggningen skulle täckas enkelt om Skellefteåborna blev bättre på att sortera sina hushållssopor och det skulle ge miljonvinster.

Det säger Stefan Johansson vatten- och avfallschef på Skellefteå kommun.

Tanken var tidigare att slakteriet i Skellefteå skulle bistå biogasanläggningen på Tuvan med bortemot en tredjedel av råvaran till biogasframställningen.

- Men när slakteriet lades ned i slutet av maj månad blir det inte så säger Stefan Johansson.

Biogasanläggningen kom till bland annat för att det behövdes ett bra och miljövänligt sätt att ta hand av det matavfall som producerades i kommunen.

Matavfall är den bas som biogasanläggningen ska stå på också i framtiden.

Dom tiotusentals sopsorterande villaägarna i Skellefteå, kan idag välja mellan två tunnor när dom ska kasta soppåsarna, bruna för matrester eller grönaför brännbart.

Skellefteborna är bra på att sortera ut matrester till det bruna kärlet, problemet är bara att det mycket av det organiska avfallet också hamnar i det bruna kärlet, det för brännbart.

En felsortering som gör att biogasanläggningen går miste om tusentals ton potentiell råvara och enligt Stefan Johanssomn handlar det om miljonbelopp som går till spillo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".