Länet

Många har jobb

Arbetslösheten är rekordlåg, både i länet och i landet. I maj var 2,1 procent av västerbottningarna mellan 16 och 64 år arbetslösa. En avmattad konjunktur kan skönjas, med bland annat färre ledig jobb, men ännu fortsätter arbetslösheten att minska.

--När det gäller ungdomarna ligger vi otroligt lågt, 1,8 procent, säger Marie-Louise Ek, chef för arbetsförmedlingen i Umeåområdet.
De två kommuner som minskat sin arbetslöshet mest är Nordmaling och Robertsfors. Vändningen på arbetsmarknaden kom våren 2006. I februari för två år sedan var dubbelt så många arbetslösa (4,3 procent).
Men samtidigt som den öppna arbetslösheten minskat med 882 personer sedan maj förra året, har antalet personer som sysselsatts i program med aktivitetsstöd ökat med 541.

Svårt att rekrytera

Bristen på personal med viss kompetens fortsätter. Det gäller exempelvis specialistsjuksköterskor, yrkeslärare och en del hantverksyrken.

--Vi märker att företagen har orderböckerna fulla, för de vill inte gärna ta emot lärlingar, säger Marie-Louise Ek.
Någon avmattning i konjunkturen syns ännu inte på länets arbetslöshetssiffror, men 2009 väntas arbetslösheten vända uppåt igen. Ett tecken på att en förändring är på väg är att antalet nyanmälda ledig platser minskat jämfört med maj i fjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".