Ny skogspolitik klubbas idag

Sverige får en ny skogspolitik idag på måndagen när riksdagen antar den skogspolitiska propositionen. Skogens ökade betydelse som landets viktigaste råvarukälla lyfts fram av regeringen. Men staten ska inte detaljstyra.

Regeringens skogspolitiska proposition heter ”En skogspolitik i takt med tiden”. Budskapet från jordbruksminister Eskil Erlandsson som är ansvarig för skogsfrågorna i regeringen är att skogsägarna ska ha stor frihet och ta eget ansvar för skogen.

Eskil Erlandsson säger att det var inte bättre förr när lagstifningen styrde skogsägarna mycket mer. Ett fel som begås i skogsbruket kanske tar en halv mansålder att upptäcka och det är svårt för staten att bestämma i allt en skogsägare ska göra, tycker skogsministern.

Trots namnet ”En skogspolitik i takt med tiden” tycker oppositionen att regeringen inte är i takt med tiden. Skogens betydelse i klimatfrågan måste fram mycket mer tycker kritikerna och inom socialdemokraterna finns två skogspolitiska motioner.

En mer produktionsinriktad som riksdagledamöter från skogslänen skrivit.

De vill att staten ska styra skogägarna till mera röjning och de tycker att för mycket av naturreservaten har hamnat i norr. Bland annat riksdagsmannen K-G Abramsson i Vilhelmina har skrivit under. Den andra socialdemokratiska motionen tar upp mer om andra värden i skogen än virkesproduktionen. Bland annat att öka forskningen om kalhyggesfritt skogsbruk. Bakom den står ledamöter från Syd- och Mellansverige undantaget socialdemokraternas Helen Pettersson från Umeå.

Miljöpartiet är mest kritiskt och tycker att regeringen gynnar skogsindustrin på bekostnad av naturvården.

Men att skogen ska producera mer går inte komma från enligt Eskil Erlandsson. Jordbruksministerna säger att landet behöver mer biomassa för den ska användas till så mycket mer än vad vi traditionellt har gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".