FRA-lag med kosmetika, enligt Baylan

Under dagen diskuterar riksdagens försvarsutskott ett ökat skydd för medborgarnas integritet. Regeringen tvingades till kompromisser efter att flera riksdagsledamöter aviserat att de inte tänkte stödja liggande förslag. Men oppositionspolitikern Ibrahim Baylan, socialdemokrat, är kritisk även till de förslagna förändringarna som skulle trygga medborgarnas integritet:
– Den verkar vara mest kosmetika så att alla borgare ska rädda ansiktet och det gör inte så oerhört mycket för att förbättra lagen, tyvärr.

Socialdemokraten Ibrahim Baylan satt med i den regering som först väckte frågan om en ny signalspaningslag. Den gången åkte lagförslaget på patrull, och har först under den borgerliga regeringen kom förslaget tillbaka till riksdagen. Baylan är kritisk till förslaget som ligger – även förslaget till omarbetningar som regeringen vill få igenom före sommaruppehållet.

– Vi räknade iskallt med, förra året när vi röstade emot det första gången, att regeringen skulle göra de förbättringar som krävs för att rösta igenom det hela men de har ju inte gjort ett dugg, de har inte rört ett finger under ett helt år och nu helt plötsligt ska allt det göras idag, säger Ibrahim Baylan, socialdemokrat från Umeå, till P4 Västerbotten.

Reporter Lillemor Strömberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".