FRA-lagen får tillägg för att få stöd

Under dagen diskuterar riksdagens försvarsutskott att ge FRA-lagen ett ökat skydd för medborgarnas integritet. Så snart den finanspolitiska debatten är klar tas lagförslaget upp igen. Medan tveksamma alliansledamöter övertygats är oppositionspolitiker fortsatt kritiska.

Regeringen tvingades till kompromisser efter att flera riksdagsledamöter aviserat att de inte tänkte stödja liggande förslag. Socialdemokraten Ibrahim Baylan är kritisk även till det förslag som försvarsutskottet diskuterat under onsdagen.

– Själva poängen med uppskjutandet förra året var ju att regeringen skulle få ett helt år på sig att lägga till förslag och förändringar som skulle förbättra lagen, som skulle göra det möjligt för en hel riksdag att kunna ta det men det här har man ju över huvud taget inte gjort. Själva hanteringen har varit slarvig, som nu då att den ska hafsas igenom. Det är alldeles för viktigt för att hålla på och hafsa igenom. Jag tycker det är rent bedrövligt hur regeringen har hanterat det här, säger socialdemokraten Ibrahim Baylan.

Han satt med i den regering som först väckte frågan om en ny signalspaningslag. Men förslaget var dåligt redan då, nådde aldrig riksdagsvotering, och har inte blivit mycket bättre nu, resonerar Baylan.

Mer kontroll lugnar tveksamma
Nu föreslås bland annat att Datainspektionen ska delta i kontrollfunktionen som ska övervaka att övervakningen inte kränker medborgarnas integritet.

Folkpartisten Maria Lundqvist-Brömster var en av dem som aviserat till sin partiledning att hon inte ville rösta ja. Hon tycker nu att förändringarna är tillräckliga för ett ja till det nya förslaget.

– Eftersom partiledningen frågade ”Vad är det ni saknar i det här förslaget?” och vi kunde lyfta de här frågorna och har faktiskt fått respons på alla de förslagen då kände vi oss tillfreds med det när vi såg resultatet, och det är det som går på remiss nu för att bearbetas i försvarsutskottet.

De förändringar som föreslås nu, känner du dig nöjd med dem, kommer du att kunna rösta ja på dem?

– Ja, det kommer jag att kunna göra, jag känner mig nöjd med dem, säger Maria Lundqvist-Brömster, folkpartistisk riksdagsledamot.

Reporter Lillemor Strömberg

Förändringarna i FRA-lagen

  • Ett särskilt uppdrag ges till Datainspektionen om att fram till kontrollstationen 2011 följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsskyddsperspektiv.
  • Till Datainspektionen kommer en särskild referensgrupp att knytas, med personer som nomineras av riksdagspartierna.
  • Regeringen tillsätter en kommitté som utifrån ska följa FRA:s verksamhet generellt utifrån ett integritetsperspektiv, fram till kontrollstationen 2011.
  • Kommittén kommer att verka utöver det integritetsskyddsråd som kommer att inrättas inom FRA och ska bestå av parlamentariker.
  • Den kommer att verka vid sidan om FUN:s (Försvarets underrättelsenämnd) och Datainspektionens granskande verksamhet.
  • Kommittén ska också tillsätta ett integritetsskyddsombud som ska bevaka att integriteten för personer bosatta i Sverige garanteras.
  • Kommittén kommer ha möjlighet att lägga förslag som kan behandlas våren 2010.
  • En ny myndighet utformad som en domstolsliknande nämnd inrättas som prövar tillståndsgivningen.Regeringen ska ha skyldighet att ta integritetshänsyn vid fattande av inriktningsbeslut.
  • Den domstolsliknande nämnden ska fatta beslut om huruvida ”synnerliga omständigheter” föreligger för sökning på person.
  • (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".