Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lycksele

Vägverket hoppar på länstyrelsen

Planläggningen av nya villaområdet Furuviksstrand i Lycksele har blivit regeringsärende.

En gång och cykeltunnel under E 12: an räcker inte enligt Vägverket eftersom barnen kommer att gena över vägen ändå. Vägverket anser också att Länsstyrelsen har brutit mot FN: s barnkonvention i sin bedömning av Furuviksstrand.

Efter sommaren kommer regeringen att pröva Lycksele kommuns detaljplan för det nya bostadsområdet.

Villabyggandet i Lycksele har legat på en nästan obefintlig nivå i mer än ett decenium. Men nu när det svårt att hitta lediga hus och framtidstron spirar tänkter kommunen ta fram attraktiva strandtomter nedanför bostadsområdet Furuvik.

Området är planlagt och klart för exploatering från kommunens sida men förutom de Furuviksbor som inte vill ha sin strand bebyggd är trafiksäkerheten ett problem. De framtida Furuviksstrandsborna måste korsa en hårt trafikerad europaväg.

I en gång och cykeltunnel ska barnen få en säker skolväg anser kommunen men Vägverket vill ha bättre ordnat. Erfarenheten visar att om barn och ungdomar kan gena över vägen så gör de det, skriver Vägverket som överklagar detaljplanen till regeringen.

Vägverket anser också att Länsstyrelsen tagit för lätt på barnens säkerhet. Enligt FN:s barnkonvention ska barnens bästa alltid sättas i främsta rummet. Länsstyrelsen tycker inte att Vägverkets förslag till trafiksäkerhetsåtgärder hör till ärendet Furuviksstrand. Vägverket vill göra saker utanför det detaljplanelagda området och därför inte kan inte Vägverkets förslag prövas i detta ärende, tycker Länsstyrelsen.

Så formell ska man inte vara när det gäller barn tycker Vägverket och därför har vi nu den ovanliga situationen att en myndighet anklagar en annan för att bryta mot FN: s barnkonvention.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".