Umeå

Nej tack till miljonarv

Socialistiska partiet i Umeå vill inte ha några pengar efter deckarförfattaren Stieg Larsson. Det meddelade partiet på onsdagen.

-Vi vill avsluta frågan för vår del. Vi deltar inte i några arvstvister och har inte några som helst anspråk på några pengar, säger Jan-Olov Carlsson från partiet, till TT.

Stieg Larsson blev känd för sina deckarromaner i Millenniumtrilogin först efter sin död i november 2004. Sedan dess har en arvstvist pågått mellan Larssons sambo Eva Gabrielsson och Larssons pappa samt bror. I avsaknad av giltigt testamente - och eftersom Stieg Larsson aldrig gifte sig - tillfaller intäkterna från böckerna per automatik Larssons bror och far.

Striden komplicerades ytterligare i maj i år när SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att det fanns ett testamente som skrevs av Stieg Larsson inför en resa till Etiopien 1977. I testamentet skrev han att hans ”tillgångar i rena pengar ska tillfalla Kommunistiska arbetareförbundets Umeåavdelning”, som senare bytt namn till Socialistiska partiet. Testamentet var emellertid inte bevittnat och därmed inte giltigt.

Stieg Larsson bror har dock tidigare sagt till Västerbottens-kuriren att man kan tänka sig att acceptera testamentet.

Enligt Jan-Olov Carlsson från Socialistiska partiet ska testamentets formulering om ”rena pengar” handla om de kontanter och bankkonton som Eva Gabrielsson fick vid Larssons död och inte om de mångmiljonbelopp som Millenniumtrilogin därefter dragit in.

Socialistiska partiet passade också på att kräva en ändring av den nuvarande arvslagstiftningen som man menar har missgynnat Eva Gabrielsson i arvstvisten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".