Migrationsverket utreder Libyenutvisning

Migrationsverket har nu startat en egen utredning angående den påstådda dödtortyr av 26-åriga Mohammed Adel Abualli från Libyen som utvisades från Sverige och Skellefteå till Libyen den femte maj i år.
– Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Oskar Ekblad, avdelningschef för Migrationsverkets asylprövning.

– Uppgiften som Migrationsverket har är att ge skydd för de som riskerar dödsstraff, tortyr och så vidare. Av den anledningen är det naturligtvis viktigt för oss att ta reda på vad som har hänt, säger Oskar Ekblad.

Personer som löper risk att utsättas för tortyr får inte utvisas. Detta fastslås i FN:s konvention mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

Vi har tidigare berättat här i P4 Västerbotten om Mohammed Adel Abualli från Libyen som enligt obekräftade uppgifter från tv-nätverket al-Jazira torterats till döds av säkerhetspolis i Libyen efter det att han utvisats från Sverige och Skellefteå den femte maj i år.

Efter att de uppgifterna kommit Migrationsverket till handa har verket startat en egen utredning. Generellt gör inte Migrationsverket sådana här utredningar men det har hänt vid några tillfällen att verket fått liknade uppgifter och då startat egen utredning, berättar Oskar Ekblad.

Vad utredningen kan leda till vill inte Oskar Ekblad gå in på. Ännu ser Migrationsverket ingen anledning att stoppa verkställighet av utvisningar och avvisningar till Libyen.

Reporter Filippa Armstrong.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".