Svart vinbärsdoft mot betesskador

Älgens betesskador på tall skulle kunna minska med besprutning av eterisk olja framställd ur bland annat svarta vinbär. Men det är arbetskrävande eftersom älgen kan skada ungskogar under lång tid.

Johan Rosenqvist på Interagro Skog arbetar med viltskydd som tagits fram mot rådjur och som visat sig fungera på älg också.

– Oljan sprutas på årsskotten med en vanlig ryggspruta. Den har tagits fram med tanke på rådjur men praktiskt har det visat sig att det fungerar på älg också, berättar Johan Rosenqvist. Det luktar gott för människor men viltet tycker inte om doften, säger Johan Rosenqvist.

Inte för storskaligt bruk
På godsen i Skåne är det här viltskyddet populärt eftersom de vill ha stora viltstammar för jakt och samtidigt bedriva skogsbruk. Men man måste spruta varje år eftersom det är årsskotten som viltet vill äta. För rådjur och hjortar räcker det med två tre år innan ungskogen blir för grov men älgen är stor och man får hålla på många år, säger Johan Rosenqvist. Det blir mycket jobb men om alternativet är att sätta upp viltstängsel kan sprutandet ändå vara enklare.

Reporter Örjan Holmberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".