Vilhelmina

De sista plusjobben avslutas

Till hösten avslutas plusjobben helt i Vilhelmina. Nu tar de två sista plusjobbarna där sommarlov från sina jobb på friskolan Strandskolan.

Dorrit Kärkkäinen, 48 år, som tidigare varit långtidsarbetslös är en av dem som haft plusjobb i Vilhelmina.
– När jag fick det här jobbet var det första gången i mitt liv som jag fått betald semester.

Plusjobben kom 2006 och innebar två års statligt subventionerade jobb för långtidsarbetslösa. Men den 1 januari 2007 beslutade regeringen att ingen längre kunde ansöka om plusjobb, men de som redan hade ett fick jobba kvar tiden ut.

I Vilhelmina beslutade dock kommunfullmäktige att vid årskiftet 2007/2008 avsluta alla påbörjade plusjobb för de omkring 40 kommunala plusjobbare som fanns i Vilhelmina. Men för de som inte var anställda av kommunen gick det bra att jobba kvar.

För Dorrit som haft en administrativ uppgift på skolan försöker just nu rektorn Leif Larsson hitta former för att kunna anställa henne. Och Dorrit hon ser tack vare plusjobbet ljust på framtiden även om det inte blir möjligt att fortsätta jobba på Strandskolan.

– För mig är det inte mörk alls, jag har ju fått möjlighet att visa att kan klara av att jobba. Den biten som plusjobbet har gett har varit oerhört värdefullt, att ha haft en arbetsplats i två år att gå till som inte tagit slut efter sex år. Det har betytt jätte mycket för min självkänsla.

Reporter Sofia Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".