Sverige

Remissröster om bredbandsutredningen

Glesbygdsverket vill ha stöd till gles- och landsbygd, Konkurrensverket att stödet endast ska gå till området där det annars inte blir utbyggt av marknadens aktörer, Kungliga tekniska högskolan varnar att investeringar i teknik som inte är modern riskerar att vara bortkastade.

  • ”Konkurrensverket stöder inriktningen att ett utökat stöd ska följa den så kallade konkurrenslinjen, det vill säga att stöd endast ska ges till de områden som saknar förutsättningar för marknadsmässig utbyggnad och att tillhandahållandet av bredbandstjänster därvid ska ske genom upphandling”.
  • ”Glesbygdsverket delar betänkandets uppfattning att det krävs ytterligare insatser på gles- och landsbygd för att ge tillgång till bredband, samt att säkerställa hållbarheten i anslutningarna”.
  • ”KTH anser att utredningens uppskattning av framtida behov är alltför konservativ./../Bland annat installerar redan nu den största fastighetsägaren i Norden, Svenska Bostäder och Botkyrka kommun, 1 Gbps (1 000 Mbit) i sina lägenheter. Risken är stor att utredningens konservativa ’vision’ missleder folk att göra investeringar som även i ett medellångt perspektiv är bortkastade och som gör att Sverige kommer efter internationellt”.
  • ”Sveriges Kommuner och Landsting anser att utredningens förslag om fortsatt offentligt stöd till bredbandsutbyggnad i glesbygd är bra och att det är önskvärt att regering och riksdag beslutar om att avsätta 3 000 miljoner kronor under åren 2009-2013 i enlighet med utredningens huvudförslag”.
  • Enligt IKB (Industrigruppen för Konkurrens i Bredbanden) är faktaunderlaget om det tidigare stödet inte tillräckligt för att beslut om stöd till nya kommunala bredbandsprojekt ska kunna fattas. ”Om det visar sig att stödmedel som betalades ut mellan 2001 och 2007 felaktigt har använts, ska kommunerna i stället bli återbetalningsskyldiga”. Bakom IKB står Comhem, Telenor och Tele2 som tillsammans har 43 procent av den svenska bredbandsmarknaden

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".