Vilhelmina

Bygg ut vindkraft istället för Vojmån.

Lämna Vojmån och bygg vindkraft i stället. Det är det senaste utspelet från motståndarsidan till en överledning av Vojmån.

Hans-Gunnar Norman i Naturskyddsföreningen säger att om samma enerigmängd finns i vinden som i ån ska Vattenfall lämna Vojmån i fred.

Uppgörelsen mellan Vilhelmina kommun och Vattenfall innebär att det troligen också blir en vindkraftpark i kommunen. Tanken är att om Vattenfall får Vojmån får kommunen köpa ett av vindkraftverken för en krona och kommunen har egen strömförsörjning till ett värde om flera miljoner per år tryggad.

Vilhelmina kommun vill ha del av vinsten på ett bättre sätt än den blygsamma avkastning man får av tidigare vattenkraftsutbyggnad genom så kallade bygdeavgiftsmedel. Vattenfall vill inte direkt dela med sig av vinsten Vojmån skulle ge utan lovar istället att överlåta ett vindkraftsverk på 2 - 3 MW och driva det gratis åt kommunen.

Den uppgörelsen visar att det är fullt realistiskt att bygga en lönsam vindkraftspark i kommunen säger Hans - Gunnar Norman som tillsammans med debattörerna Ingemar Näsström och Ronnie Thellbro fört fram tanken att Vattenfall bara skulle bygga vindkraft i Vilhelmina. 20 verk i den storleken skulle motsvara den energi som finns i Vojmån tror debattörerna.

Efter utbyggnaden ger dessutom vindkraftverk mer jobb tror Hans - Gunnar Norman.

Vindkraftverk måste övervakas av folk på plats medan ett nytt vattenkraftsaggregat i Stalon kommer att fjärrstyras, tror Norman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".