Kritik mot vården efter att gammal man dog i tarmvred

När en gammal man blev svårt sjuk och dog i tarmvred försenades diagnos och vård, konstaterar Socialstyrelsen som ser mycket allvarligt på saken.

Brister i kommunikation inom vården, bristfälliga rutiner och bristande introduktion av stafettläkare är några orsaker till att vården dröjde.

Det handlar om en man i 80-årsåldern kom in till sjukstugan med symptom som liknande vinterkräksjuka. För sent upptäcktes det att mannen hade tarmvred, och mannen dog innan han hann opereras.

Mannen bodde i ett kommunalt korttidsboende i inlandet när han blev dålig i februari förra året. Arbetsbelastningen på boendet var hög, magsjuka gick hos både boende och personal, samtidigt som några gamla försämrats och befann sig i livets slut.

Mannens magsjukesymptom lugnade sig efter ett och ett halvt dygn, och mannen kunde äta lite. Vid lunchtid upptäckte sköterskan att mannen hade ont, och hans mage var spänd. Men inte förrän vid åttatiden på kvällen fördes mannen med ambulans till sjukhus.

Efter två timmars ambulansfärd kom han fram till lasarettet i Lycksele och förbereddes för akut operation. Men han blev sämre och avled innan operationen.

Sedan dess har händelseförloppet utretts dels inom landstinget, dels av Socialstyrelsen. Och det är en diger lista med brister och oklarheter som identifierats. Kommunikationen mellan respektive boende, sjukstuga, ambulans och jourläkare har inte fungerat. Det saknades vårdplaner på boendet. Jourläkaren var själv rädd att bli smittad av vinterkräksjuka. Det brast i introduktionen av stafettläkare.

Ett åtgärdsprogram på 21 punkter ska förbättra patientsäkerhet och kvalitet i vården. Bland annat föreslås att det skrivs ett avtal mellan kommun och landsting som ger dubbelt så mycket läkartid på boendet. En riskplan för vinterkräksjuka skrivs, och hygienrutiner gås igenom. Rutiner för överrapportering ska utvecklas. Bemanning och arbetsbelastning ska ses över.

Socialstyrelsen kommer att kontrollera att de brister i kvalitet och patientsäkerhet som upptäckts nu avhjälps. Ett besök planeras i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".