Umeå

Arbetsskadad får inte sin sjukpenning av Försäkringskassan

Efter en arbetsplatsolycka och tre operationer senare fungerar inte Hisham Talaat Zayas vänstra arm som den ska, men enligt försäkringskassan var han arbetsför och nekades sjukpenning.

När han med hjälp av IF Metall överklagade till kammarätten vann han och domen verkställdes 7 januari i år men några pengar från försäkringskassan har Hisham Talaat Zaya ännu inte fått trots att det nu gått ett halvt år. 

Hisham Talaat Zaya i Umeå råkade ut för en arbetsplatsolycka för sex år sedan när han jobbade som svetsare. Efter tre operationer är hans vänstra arm obrukbar.

Så länge Hisham Talaat Zaya var sjukskriven från sitt arbete beviljades han sjukpenning av försäkringskassan.

När han den 1 juni 2005 blev uppsagd till följd av arbetsbrist och därmed arbetslös beslutar försäkringskassan att han inte längre är sjuk utan arbetsför han kan nämligen använda en arm.

Hiham Talaat Zaya står då till arbetsmarknadens förfogande och arbetar på ett café men med bara en fungerande arm blir det till slut ohållbart.

Han överklagar Försäkringskassans beslut och vinner i kammarätten där han förklaras berättigad till hel sjukpenning från och med den 30 maj 2005 då hans anställning upphörde, men fortfarande den 25 juni har inga pengar betalts ut.