åsele

Uppsagt avtal med Gafsele gård

Åsele kommun har sagt upp avtalet med Gafsele gård om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Detta i samband med att överenskommelsen med migrationsverket löper ut. Det kan innebära att kommunen tar emot färre ensamkommande flyktingbarn än tidigare.

Länsstyrelsen har tidigare kritiserat de som driver verksamheten för att de ska ha uppmanat ungdomar att lösa konflikter med våld. Enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Bert Rune Dahlberg finns det inget samband mellan kritiken och uppsägningen.
- Nej, det har inget med varandra att göra, utan det har att göra med att vår upphandling med migrationsverket går ut i mars nästa år. Vi måste göra en ny upphandling, därför har vi sagt upp avtalet med Gafsele gård.

Sedan år 2006 har Åsele kommun tagit emot mellan 50 till 60 barn och ungdomar utan vårdnadshavare som sökt asyl i Sverige. I höst ska Åsele kommun förhandla med migrationsverket om de i fortsättningen ska ta emot ensamkommande flyktingbarn.
- Vi ska föra ett resonemang med migrationsverket om hur det nya avtalet ska se ut, tankarna hos oss är inte att vi inte ska ta emot ensamkommande barn, säger Bert Rune Dahlberg.