Klent politiskt intresse

I går anordnades sverigefinsk dag i Umeå, för femte gången. Men när språkets betydelse för kulturen skulle diskuteras var intresset från politiskt håll svalt.
Det egna modersmålets betydelse för identiteten skulle diskuteras, och då särskilt vad kultur på egna språket betyder. Arja Tamminen, ordförande för finska klubben i Umeå, hade hoppats få en diskussion med kulturpolitiker från kommun och landsting. Men det var bara en politiker som kom. På en sverigefinsk dag för några år sedan lovade politiker att de anställda skulle få information om minoritetsfrågor. Men efter det har Arja Tamminen inte hört att något har hänt. Ingen vet egentligen ens hur många svenskar som inte har svenska som modersmål. Människors skilda bakgrund är inte ett problem för minoriteterna, hävdar frilansjournalisten och debattören Erik Bagerstam, som tycker att det istället handlar om ett majoritetsproblem. Informationen till kommunens politiker och tjänstemän är ett av huvudsyftena för dessa sverigefinska dagar. Erik Bagerstam vill ha minoritetskunskap på schemat - Man måste utbilda lärare, skolpolitiker och andra att inse att de tänker på ett befängt sätt. Att de har värderingar som är präglade av det faktum att de har levt skyddade i en majoritet, säger Bagerstam till P4 Västerbotten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".