Kunskap ska stoppa onödig medicin

En handbok för läkare om hur de ska gå till väga när de ska plocka bort en medicin som en patient äter är på planeringsstadiet.
Det är Läkemedelsrådet i västerbotten som vill ge ut ett komplement till FASS, boken där alla läkemedel finns. Claes Lundgren ordförande i läkmedelsrådet tror att läkare på det här sättet kommer att våga ta bort mediciner för patienter oftare. - Kunskapsluckorna är stora bland oss läkare, med mer kunskap vågar vi också ta steget att hjälpa patienten att sluta med ett läkemedel som inte är till nytta. nu när kostnaderna för läkemedel tar en allt större del av den totala sjukvårdskostnaden i Sverige så måste medvetenheten öka hos alla för att kostnaderna ska minska och pengarna ska kunna läggas på vård istället. Flera undersökningar visar också på att så mycket som varannan svensk väljer att inte följa läkarens ordinationer och lämnar medicinen i badrumsskåpet i oöppnad förpackning. Planerna är att handboken ska vara klar i höst, men att det blir en bok som kan växa med tiden och uppdateras allt eftersom erfarenheterna ökar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".