Regnkläder kallas tillbaka

Hennes och Mauritz tömmer nu sina butiker på de regnkläder för barn som är tillverkade i PVC-plast. En tysk undersökning hävdar att de innehåller miljögiftet TBT.
Hennes och Mauritz går nu ut och lovar att alla oroliga föräldrar ska få byta in sina gamla regnkläder för barn mot nya. Löftet kommer efter ett larm i Tyskland om att Hennes och Mauritz regnkläder för barn är betydligt miljöfarligare än konkurrenternas. På Hennes och Mauritz lovar man dock att regnkläderna med PVC-plast inte är farliga för barnen. Och att alla föräldrar som vill får byta in gamla regnkläder till nya. Ingrid Schullström, chef för avdelningen miljö och socialt ansvar på Hennes och Mauritz, säger att företaget tar kundernas oro på allvar. - Skulle man trots att jag nu säger att det är ofarligt ändå vara orolig så får man naturligtvis lämna tillbaka plaggen. Men det som finns till försäljning nu är av ett helt annat material, säger Ingrid Schullström till Sveriges Radio. Det gift som hittats i den tyska undersökningen är tennorganiska föreningar, eller TBT. Det används för att förhindra att våta regnkläder ska mögla. Tennorganiska föreningar kan påverka immun- och hormonsystem hos djur och används bland annat i bottenfärger på fartyg för att döda alger. (Se även faktaruta.)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".