Sars skrämmer bort kinaresenärer

Den dödliga lungsjukdomen sars skördar allt fler dödsoffer i världen och i Kina. Kina har tidigare mörkat antal smittade men nu har attityden förändrats och allt mer görs för att hindra viruset från att spridas. Oron för sars har fått ett fyrtiotal Kina resenärer från länet att ställa in resan till Kina.
En av dom är Gun-Britt Sandström som skulle rest 5 maj men som nu stannar hemma. Ingen av resenärerna förlorar ekonomiskt på att resan ställts in och resan till Kina kommer att bli av när läget är under kontroll, det säger umebon och kinakännaren Stig-Valter Karlsson till P4 Västerbotten. Stig-Valter Karlsson har sedan 1978 besökt Kina över 50 gånger och anlitas ofta som guide. Stig Valter Karlsson skulle nu på fredag rest till Kina med en grupp från länet och tagit emot Gun-Britt Sandströms grupp den 5 maj. Stig Valter Karlsson säger att det som hänt i Kina är tragiskt men omsvängningen och att nu myndigheterna samarbetar kan vara positivt på sikt. Kina rapporterade på måndagen ytterligare 132 bekräftade fall av lungsjukdomen sars, varav 109 i huvudstaden Beijing. Det uppger Världshälsoorganisationen WHO, som citerar sjukvårdsmyndigheter. Totalt har nu nära 2 000 kineser insjuknat i sars, svår akut respiratorisk sjukdom. Fyra nya dödsfall rapporterades på måndagen. Totalt har 86 människor dött i sjukdomen enbart i Kina.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".