Umeå

Ingen dödsäsong på kyrkogårdarna

Personalstyrkan på kyrkogårdarna mångdubblas under sommarhalvåret. Umeås fem kyrkogårdar har elva ordinarie anställda men 120 sommarjobbare.

15- och 16-åringar har möjlighet till tre veckor sommarjobb. 33 personer av all sommaranställda tillhör den kategorin.

- Det är bättre än kommunaljobb, bättre betalt och mer att göra, säger Sandra Karlsson på Norra kyrkogården i Umeå.

Lönen är 37 kronor i timmen för dem som är födda 1993 och 52 kronor i timmen för dem som är födda -92. Som en jämförelse betalar Umeå kommun 41 kronor i timmen för ferieprao, som det kallas, och det är då till åldersgruppen -91:or, som är den enda som kunnat söka sådant kommunjobb den här sommaren.

Kyrkans feriejobb är liksom kommunens indelat i perioder på tre veckor och arbetstiden är sex timmar per dag. Gravsättning och sådant som att köra truckar sköter ordinarie personal eller vuxna säsongsanställda. De yngres sysslor är gravskötsel och underhåll.

- Kanske det är deras första jobb och då är det viktigt att man har en ordentlig genomgång med dem om vad som gäller här på kyrkogården, säger arbetsledaren Hans Forsman.

För en del av poängen med att kyrkogårdsförvaltningen anställer unga är att de ska träna sig i hur det är att jobba och sådana saker som att hålla arbetstider.

Reporter Gunnar Lantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista