Utebliven vårflod oroar elbranschen

Elbranschen talar om höjda elpriser igen. Det har varken regnat eller snöat så mycket som elproducenterna skulle önska. Men i Umeälven och Storuman ser det normalt ut.
Vårfloden har inte kommit igång på allvar, vid Vattenfalls anläggning i Storuman ligger isen fortfarande tjock på umeälven. Men att det finns lite vatten i magasinen det hör till, innan vårfloden kommer i gång, säger Janne Olofsson på Vattenfalls driftledning i Storuman. I Umeälven är det ett ganska normalt år, säger han. Totalt för Sverige har det aldrig funnits så lite vatten i magasinen som nu. Enligt statistik från branchorganisationen Svensk Energi är fyllnadsgraden i magasinen den lägsta sen man började föra statistik 1950. Det finns endast omkring 8 procent av den möjliga mängden vatten i magasinen. Medelvärdet för den den här tiden på året ligger på 24 procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".