Strejkvarslet berör flest i Skellefteå

Fackförbundet Kommunal har under dagen träffat medlarna, men inte fått något nytt avtalsbud. Om den aviserade strejken bryter ut vid midnatt är det i länet Skellefteå där flest kommunalare berörs. Under kvällen möts parterna igen för att försöka enas om ett avtal innan strejken är ett faktum.
Den första strejkveckan tas parkerings- och trafikvakter ut tillsammans med sopstationernas deponipersonal, det vill säga den personal som tar emot soporna, men inte den personal som till exempel transporterar sopor. I några kommuner har sophanteringen bolagiserats eller ligger på entreprenad och där kommer inget att hända eftersom då gäller ett annat avtalområde. Det betyder att i Umeå kommer anläggningarna att vara öppna som vanligt. Däremot kommer det att vara stängt i Lycksele, Malå och i Sorsele. Deponin på Degermyran, och återvinningscentralen där och i Boliden, Byske, Lövånger, Jörn, och Burträsk stänger i natt 00.00. Fem personer som arbeter med deponi i Skellefteå, alla arbeter vid Degermyran, går i strejk om inget nytt avtal tecknas under kvällen. Personalen på övriga platser kommer att få andra sysslor under strejken. Agneta Lanto, ansvarig för avfallssektionen vid tekniska kontoret, säger att hyreshus, affärer och skolor kommer att prioriteras. Inga villahushåll kommer under eventuell strejk att få sina sopor tömda utan får klara sophantering på egen hand. I Skellefteå kommer 9 parkeringsvakter att gå i strejk vid midnatt, såvida inte kvällens träff med medlarna får till följd att ett nytt avtal skrivs på. Strejken kommer inte att beröra parkeringsvakterna i Umeå Om inget avtal kommit till stånd fortsätter strejken nästa vecka. Då är det omkring 200 anställda på sjukhusen i länet som går ut i strejk den 29 april.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".