Svårt att ta ut pengar med hjälp av lantbrevbäraren

Från och med den första december blir det svårt att ta ut pengar och betala räkningar med hjälp av lantbrevbäraren.

Orsaken är att Svensk kassaservice som tillhandahållit de kontanta pengarna håller på att avvecklas. Och från den sista november upphör tjänsten att ta ut pengar och betala räkningar med hjälp av kassaservice.

Diskussioner förs mellan Posten och intresserade företag om en upphandling av en liknande tjänst. Sten Selander på Post- och telestyrelsen tycker inte att man ska känna oro i nuläget.
- Med ganska stor säkerhet kan man säga att de som är berättigade till utsträckt service, även i fortsättningen kommer att ha någon form av möjlighet att göra de enkla betaltjänsterna. Sedan får man avvakta och se om den här frågan löses generellt, säger han.

De som är över 80 år, eller har någon form av funktionshinder, kommer alltså med största sannolikhet att kunna göra enklare betalningar. I landsbygdsområden med långa avstånd till exempelvis närmaste bank är upphandlingar klara. Tjänsterna kommer att skötas av Ica-banken och Kuponginslösen. I Västerbotten gäller de efter flera sträckor på lantbrevbärarlinjerna. De som bor längs dessa kommer att kunna ta ut pengar med plusgiroavi och betala räkningar, men tjänsterna blir något fördröjda. Den som vill  ta ut pengar måste även säga till i förväg.

Vad som händer i övriga områden är inte klart, men lantbrevbärarna kommer att informera kunderna om de förändringar som blir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista