Försäljningen av Alkylatbensin ökar

En mindre giftig form av bensin, kallad alkylatbensin, visar en stadig uppgång i försäljning i Sverige. Den har förbättrat arbetsförhållandena både för skogsarbetare och renskötare.

Mest ökar försäljningen som bränsle i gräsklippare och båtmotorer enligt den största leverantören. Totalt sett är huvudanvändningsområdet handredskap, som till exempel motorsågar. Inom rennäringen har alkylatbensin använts som skoterbränsle sedan många år av arbetsmlijöskäl.

- Vi känner ju att vi mår bättre när vi kör på alkylatbränsle, tidigare då kunde man nästan känna sig tung i huvudet av bensinångorna som var från det gamla bränslet, säger Tomas Nejne, ordförande i Vilhelmina södra sameby.

Fördelen med alkylatbensin är att den innehåller väldigt små mängder av de giftiga och hälsovådliga ämnena i konventionell bensin, bland annat det cancerframkallande bensen. I tvåtaktsmotorer, för till exempel röjsågar och båtar, släpps vanligtvis en fjärdedel av bensinen ut oförbränd. Och där gör det skillnad för användaren eller vattenmiljön om halten giftiga ämnen i bränslet minimeras. I moderna bilar där förbränningen är bra gör inte alkylatbensinen samma nytta.

Det går att tanka alkylatbensin på några ställen i Västerbotten, men det vanliga är att den säljs i mindre förpackningar, på dunk eller flaska. Från bensinpump är priset bara lite högre än vanlig bensin, medan dunkarna är desto dyrare. Tomas Nejne säger att de inom samebyn köper upp stora kvantiteter i taget, men dyrare än vanlig bensin blir det ju ändå.

- Det är väl den största nackdelen, det skiljer ju några kronor, men tittar man på hälsan och miljön då tror jag vi har igen det i långa loppet.

Minskade koldioxidutsläpp och minskad västhuseffekt bidrar inte den här bensinformen till, det krävs till exempel mer energi för att utvinna den. Fördelen gäller den lägre gifthalten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista