Egenföretagare tar ut lite semester

De som driver egna företag i norra Sverige tar ut minst semester i landet. Det är vanligt att inte ens komma upp i två veckor, utspridda över året.

- Jag tror att det sitter just i det att man måste själv skrapa ihop sin semesterlön och det kan vara svårt att få så pass mycket över under vår och höst att man ska kunna ta en lång ledighet, säger Gun-Britt Åström som har en massagemottagning i Umeå.

Enligt den undersökning som Länsförsäkringar har gjort genom att fråga lite över 1300 företag i Sverige tar en femtedel av företagarna inte ut någon semester, eller max två veckor under hela det här året. I norra Sverige var det ännu fler, över en fjärdedel, som har så få dagar ledigt.

De starkaste skälen som företagarna i undersökningen nämner är att de inte har tid eller att de måste täcka upp för andra som ska ha semester, eller att det inte finns någon som kan ersätta dem.

Anna-Stina Nordmark är VD för Företagarnas riksorganisation. Varför just norrländska småföretagare tar så lite semester tror hon beror på att många av dem är underleverantörer till större industrier i Norrland för vilka sommarperioden för med sig mycket arbete.

- Det jag däremot hoppas är att företagen semestrar på andra delar av året så att man verkligen får tid till återhämtning, för det behöver ju alla, säger hon.

Massören Gun-Britt Åström i Umeå tar ingen lång sammanhängande sommarledighet i år. Det blir fyra veckor utspridda över året när det passar. Om hon skulle göra som föregående år och ha en traditionell semester blir hon tvungen att arbeta mer intensivt resten av året för att få ihop semesterlön. Så hon föredrar att sprida ut det och i stället kunna jobba i det tempo hon vill. Nästa år tänker Gun-Britt Åström göra på samma sätt.

- Det passar mycket bättre i mitt sätt att leva. Det blir en jämnare rytm över året upplever jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista