Snart krävs körkort för många fritidsbåtar

I april nästa år kommer det att krävas båtkörkort för många fritidsbåtar. Regeringen har utrett frågan och i höst ska riksdagen ta ett beslut, men Västerbottens Båtförbund har redan nu börjat med utbildningarna.

Utredaren Lars Höglund föreslog att alla båtar över sju meter som kan köra i tio knop ska kräva behörighetsbevis. En lägsta åldergräns på 15 år skulle också gälla. Men regeringen vill att, först båtar över tio meter som kan gå i 15 knop, ska vara behörighetskrävande. Om man fyllt 55 år skulle man vara undantagen från att behöva skaffa körkortet.

Leif Stenlund, ordförande för Västerbottens Båtförbund, ser inte logiken i den ändringen, men lagförslaget ska på remiss innan något är spikat. Grund-idén är han dock positiv till.

Av alla som, genom Västerbottens båtförbund, hittills visat intresse för att genomföra en utbildning, har ovanligt många varit kvinnor.
-Många passar på, inför den kommande nya lagen, säger Leif Stenlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista