Holmön

Bevakning i samband med Visfestivalen

I samband med Visfestivalen på Holmön, har kustbevakningen haft en skärpt bevakning. Det innebär fler kontroller av både nykterhet och hastighet.

Per Hellgren, vakthavande befäl vid Kustbevakningen, säger att helgen varit väldigt lugn.
- Vi har gjort några kontroller men det har varit utan anmärkning, säger han.

När det gäller sjöfylleri har Kustbevakningen, från och med den första juli, fått utökade möjligheter att ingripa. Tjänstemän vid Tullverket och Kustbevakningen får ta alkoholutandningsprov och göra ögonundersökningar och för att förhindra rattfylleribrott får tjänstemännen även ta hand om fordonsnycklar.

De nya befogenheterna kommer i praktiken att börja utövas först efter sommaren eftersom tiden varit väldigt knapp mellan riksdagsbeslutet i maj och lagen som började gälla i juli. Bland annat måste personalen genomgå en utbildning, som sker i samarbete med polisen.  Under sommaren lämnas därför båtförare som misstänks vara berusade till polisen för provtagning, som det varit tidigare.

Per Hellgren säger att det det vackra vädret i samband med stora evenemang längs Norrlandskusten, som Piteå dansar och ler, Ulvödagarna och just visfestivalen på Holmön, bidragit till den utökade bevakningen. De resultat de önskade uppnå var en bra sjösäkerhet och det tycker han att de har lyckats med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista