Umeå

Anonyma alkoholisters landsmöte avslutat

Över 500 personer deltog i Anonyma alkoholisters landsmöte i helgen, enligt en första uppskattning från arrangörerna. En del i programmet var möten för unga i AA

Landsmötet arrangeras i olika städer varje år och den här gången i Umeå. Platsen var Midgårdsskolan och under helgen fanns det utrymme för fler än 60 separata AA-möten där.

Unga i AA, eller YPAA Young People in Alcoholics Anonymous, är en mötesform, eller en slags rubrik för en typ av möten inom AA. Det finns inget strikt ålderskrav utan är till för dem som känner att de hör dit. Landsmötet hade tre YPAA-möten på schemat.

- Jag känner igen mig lika bra i gamlingarna som dem som är unga, men jag tror jag har lättare att skaffa nya vänner bland dem som är yngre däremot. Sen tror jag det är mycket lättare för en nykomling som är ung att känna igen sig i gruppen om det sitter yngre personer där, säger en av dem som deltog i ett möte för unga i AA på lördagen. Han refererar till sitt första möte när han var 21 år gammal och medelåldern var kring 55 år bland de andra.

- Man kanske inte går ut på krogen längre när man är nykter, för det är ju inte lika roligt, men då kan man ju hitta på andra saker, även utanför mötena, säger en annan deltagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista