Skogen i länet inventeras

Om knappt två år ska länet ha mer skyddad skog, som ska motsvara drygt 2 % av länets yta, men som vi tidigare berättat är målet svårt att nå.

Christer Klintefeldt är arrangör för projektet Forskningsresan, där man inventerar den skyddsvärda skogen i länet. Han säger att det idag finns en bild av att en stor del av skogen är skyddad, men att det inte stämmer med verkligheten.
– Ungefär en halv procent av skogen är skyddad, nedanför de fjällnära skogarna. Så 99,5 procent brukas idag, förutom lite frivilliga avsättningar som markägarna gör, säger han.

I vissa delar av länet är bara en halv procent av skogen skyddad, men nu närmar sig länet totalt en procent skyddad skog. Det säger Per Nilén på Länsstyrelsen i Västerbotten. Och då menas alltså skogen i området nedanför gränsen för fjällnära skog.

Som ett led i riksdagens miljömål ”levande skogar” inventeras också skogen i länet i ett projekt som heter Forskningsresan. Projektet är idéellt och den här veckan är de i skogarna i Dorotea kommun.
– Det finns ett behov av att inventera de skogar som finns i landet, säger arrangören Christer Klintefeldt...

Från Lund i söder till Jokkmokk i norr, kommer biologer och andra intresserade, för att delta i forskningsresan och christer Klintefeldt säger att alla rapporter skickas till berörda myndigheter. Trots att Christer Klintefeldt tycker att det i dag finns för lite skyddsvärd skog i länet, är han hoppfull om att målet på 2 procents skyddad skog år 2010, ska nås.

Reporter Sofia Strömgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista